Exposició: La cultura oficial de la Barcelona franquista
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Del 13 de maig al 31 d’octubre
Aquesta exposició explica, mitjançant una selecció de documents del fons de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, alguns dels aspectes més rellevants de la polÃtica cultural menada pel primer Ajuntament franquista de la ciutat, el principal objectiu de la qual era la depuració de la tradició catalana, laica i democrà tica de Barcelona.
La Ponència de Cultura, presidida per Tomà s Carreras i Artau, va proscriure les manifestacions vinculades a la creació d’una identitat cultural nacional per centrar-se en la construcció d’una nova imatge de la ciutat, compatible amb la «Unidad de España» que el règim imposava.
L’exposició es divideix en tres grans à mbits:
El primer, L’organització cultural i la depuració històrica, il·lustra la importà ncia concedida al patrimoni històric, el qual esdevé el centre de les principals activitats culturals generades durant el perÃode. La direcció a mans d’Agustà Duran i Sanpere ofereix una visible continuïtat amb les polÃtiques engegades per la Generalitat republicana.
El segon à mbit, La projecció nacional i internacional de la ciutat, fa visibles les diferents iniciatives propiciades des de l’Ajuntament per convertir Barcelona en un referent significatiu dins de l’Estat franquista i assolir una projecció internacional, d’acord amb les ambicions de l’alcalde, Miquel Mateu i Pla, que no renunciava a obtenir protagonisme per a la ciutat.
Finalment, en el tercer à mbit, La represa de la vida cultural oficial, paraoficial i popular, es recull una selecció de les manifestacions culturals, grà cies a les quals es recupera una certa vida social i es fa plenament visible la connivència entre el poder polÃtic i l’econòmic, local i forà , antic i sobrevingut, alhora que mostra el contrast entre el luxe dels vencedors i la misèria en la qual viu la majoria de la població barcelonina.
Aquesta exposició forma part d’un projecte més ampli que, amb el tÃtol Barcelona en postguerra, 1939-1945, vol mostrar al públic barcelonà la riquesa dels fons documentals del Sistema Municipal d’Arxius.
Veure Barcelona en postguerra, 1939-1945